Archive for October, 2010

WORM memang menyusahkan!

Posted: October 23, 2010 in Tips Komputer

Tadi baru sahaja menolong seorang rakan membaiki laptop kesayangannya. Masalahnya memang rumit, erm rumitlah bagi saya yang baru berjinak-jinak nak tahu permasalahan komputer ni.

Masalahnya ialah bila masuk Windows, skrin jadi gelap dan hanya tetikus atau mouse je yang ada. Saya suspect ni adalah kerja WORM sebab WORM ni memang suka ‘disable’ atau ‘hidden’kan file pengguna komputer.

Saya teringat pada entry lama di blog ni psal WORM dan cara penyelesaiannya. Jadi blog nilah jadi tempat rujukan.

Entry ni adalah cara menyelesiakan masalah skrin jadi gelap tadi. Klik saje disini kalau nak tahu.

Komen di BLOGSPOT

Posted: October 19, 2010 in Tips

Salam semua. Lama rasanya blog ni tak terupdate. Tidak tahu kenapa punca. Malas, sibuk, lupa, dan sebagainya kot. Apapun, saya kembali dengan sedikit entry yang mudah ni. Entry ni membantu pemilik blog terutama blogspot untuk lebih mudah mengendalikan komen di blog.

Baru-baru ni, saya dah menolong seorang kawan menyelesaikan masalah komen di blog dia. Masalah tu jadi bila saya nak komen di blog dia. Komen boleh ditulis macam biasa tapi bila nak masukkan password lepas komen tu ditulis, blog dia jadi tak response. Password tak dapat ditulis.

Jadi penyelesaian mudah, saya suruh dia gunakan komen pop-up. Berikut cara-caranya:

Pergi ke DASHBOARD>SETTING>COMMENT>COMMENT FORM PLACEMENT (Klik Pop-up window)>SAVE.

Sekarang komen sudah berada di page yang lain. Tak seperti biasa, selalunya komen lambat loading bila berada pada page yang sama pada blog kita.

Sape nak komen pada blogspot saya, sila ke sini www.seepot.blogspot.com

Ini tips untuk pengguna blogspot sahaja. Terima kaseh.