Format Komputer betul-betul!

Posted: September 1, 2010 in Tips Komputer

Susahnya nk update blog ketika Ramadhan ni. Maklumlah, Ramadhan hanya setahun sekali. Saya terpaksa merebut segala kesempatan yang ada untuk beribadah dengan tekun disamping jadual kuliah yang agak padat.

Namun entry kali ni santai je rasanya. Saje nak menulis. Nak berkongsi kisah sedih seorang rakan mengenai laptopnya.

Seorang rakan kelmarin telah format laptopnya sendiri. Setelah siap, didapati partition D telah hilang. Apalagi, terkejut beruk la rakan saya tu dibuatnya. Semua kerja, assignment, nota dan file-file lain telah hilang.

Sungguh sadis. Apalagi yang saya mampu tolong. Hanya mampu meratapi dan berkongsi kesedihan je la. Kerana setahu saya, kalau kita dah format laptop terutamanya partition, ianya memang sudah hilang dan tidak mungkin akan dapat dikembalikan semula.Kesiannya kawan saya tu.

Jadi berhati-hatilah bila anda format komputer. Ikut setiap langkah yang diarahkan. Jangan sesekali format komputer secara tergopoh-gapah walaupun dah beribu komputer anda format. Kerana jika silap langkah, buruk padahnya seperti yang menimpa kawan saya tu.

Comments
  1. syahrilhafiz says:

    aku kena bro pagi tadi..
    sedih2..nasib tak de pape sgt dlm ubuntu tuh..
    sebabnya nak triple la tadi..
    pakai ubuntu, win7 dan backtrack..
    hancus semua…
    sekarang dah ok sikit…hehe
    dari situ try and error pengajaran buat kita…
    kalau tak merasa bila lagi kan…haha

  2. Abi Darwish says:

    Aku pnah nk format partition ubuntu tp ntah mcm mn gparted format partition windows.hanc0s..

    • seepot says:

      Gparted tu mmg berguna…
      tp kalau silap guna…hancos.

      lebih baik cri harddisk kosong dlu, mcm external harddisk…
      backup smua…dan baru format.

      tp leceh la sikit kerjanya kan…hehe.

  3. stryder malaysia says:

    nape ek partition D leh hilang..?n ape effect pada windows xp sekiranya terlalu byk kali format…?sila balas secepat mungkin yew…thanx

    • seepot says:

      maaf…
      sy kekurangan wktu utk update blog ni…
      bulan Ramadhan sayang nak tinggalkan terawih…
      ni bulan beraya pulak…sori sngt2.

      partition D tu hilang sebabnya kwn sy tu salah tekan arahan utk format…
      kalau anda pernah format msti anda tahu arahan-arahan utk format komputer…
      jadi tgk betol2 arahan utk format tu.

      kalau bnyk kali format, bukan hnya windows xp akan effect…
      windows versi lain spt Windows 7 atau Windows Vista juga akan terjejas…
      format terlalu kerap boleh menyebabkan jangka hayat harddisk atau RAM menjadi lemah…dgn kata ain, komputer akan lembap disebabkan harddisk atau RAM yang sudah lemah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s