Cara-cara Update Avast!, AVG & Avira Secara Manual

Posted: August 13, 2010 in Tips Internet

Saya suka memanggil ketiga-tiga Antivirus ni sebagai Antivirus 3A. Kesemua nama Antivirus ni bermula dengan huruf A. Namun bukan semua yang suka menggunakan perisian percuma yang disediakan oleh ketiga-tiga company Antivirus ni. Maklumlah, ramai yang beranggapan bahawa Antivirus seperti ni susah nak detect atau mengesan virus-virus besar seperti Worm, TrojanHorse atau apa saja pada komputer mereka. Namun kelebihan Free Antivirus seperti ni ialah update mereka adalah PERCUMA. Itu saja.

Mari sama-sama kita berkongsi cara nak update ketiga-tiga antivirus ni secara manual. Ini berguna untuk update Antivirus bagi yang tiada sambungan Internet.

AVAST!

-Bagi yang belum mendapatkan Antivirus AVAST! ni,boleh download disini.

-Untuk mendapatkan file update Antivirus AVAST!, klik disini. Selepas siap download, hanya tekan file tersebut dan AVAST! akan diupdate secara automatik walaupun anda tidak Online pada Internet.

Siap!

AVG Free Edition

-Bagi yang belum mendapatkan Antivirus AVG ni,boleh download disini.

Cara-cara nak update:

Klik disini untuk mendapatkan update AVG Free terbaru.

Di bawah bahagian priority update, pilih fail yang berada paling atas.

Setelah download selesai, buka AVG Free Edition anda. Pilih pada butang “Check for Updates”

Pada Update window, pilih Folder. Di sini, pilih folder di mana anda telah save fail update tadi.

Siap!

AVIRA AntiVir Personal Edition Classic

Ikut cara kat bawah ni untuk ambil update dari Internet dan update Avira kat komputer yang tiada sambungan Internet. Bagi yang belum mendapatkan Antivirus AVIRA ni,boleh download disini.

-Pergi ke laman web: http://www.avira.com/en/support/vdf_update.html untuk download update bagi Avira AntiVir Personal Edition Classic.

-Perhatikan ada dua jenis update kat laman web tu. Pilih IVDF (Unicode).

-Kalau menggunakan Internet Explorer, File Download message box akan keluar. Klik Save dan letak kat mana korang nak. Tunggu sampai download siap.

-Buka Avira AntiVir Personal Edition Classic dan pergi ke menu Update | Manual.

-Pilih fail yang  dah didownload tadi. Proses update akan bermula.

Siap!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s