Picasa Pengurus Foto Terbaik

Posted: August 11, 2010 in Software

Dulunya saya guna ACD SEE Photo Manager untuk mengurus foto-foto saya. Saya diperkenalkan dengan Picasa melalui versinya yang terbaru iaitu 3.6. Walaupun dah banyak sebenarnya versi Picasa ni, namun saya rasa ralat sebab tidak dapat bersama-sama membangun melalui versi Picasa. Tak dapat dibayangkan macam mana saya nak edit keseluruhan gambar di komputer tanpa Picasa. Cukuplah saya katakan bahawa Picasa merupakan software pengurusan foto yang terbaik sekali bagi saya setakat ini. Cukup memenuhi semua keperluan dalam membuat pengubahsuaian yang asas seperti crop, straighten, dan red eye.

Picasa melalui versi 3.5 sudah membawa fungsi pengecaman wajah iaitu memudahkan anda untuk mencari gambar berdasarkan nama orang yang berda di dalam gambar tersebut. Setelah install Picasa ni, ia akan scan kesemua koleksi gambar untuk mengenalpasti wajah-wajah yang terdapat di dalamnya. Kemudian kita boleh berikan nama kepada wajah-wajah tersebut. Setelah anda memberikan nama, Picasa akan menyusun wajah-wajah yang sama yang dijumpai. Jika anda sedang melihat gambar dalam satu-satu folder, anda boleh klik pada tab ‘People’ untuk melihat siapa yang berada di dalamnya. Di sini anda juga boleh tag nama jika ada sesiapa yang tertinggal.

Saya dah cuba fungsi pengecaman wajah ni dan kebanyakan tekaan Picasa adalah betul, cuma sedikit sahaja yang silap. Namun kita boleh membuang tag yang silap tu dengan mudah. Saya suka PICASA!!!

Download PICASA 3.6 disini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s