Cara-cara Menukar Lokasi My Documents, My Pictures & Desktop

Posted: August 11, 2010 in Software

Khas untuk pengguna Windows XP.

Kesemua yang tertulis di atas iaitu My Documents, My Pictures and Desktop adalah terletak di Drive C, yang bermaksud kesemua file-file yang tersimpan disitu sebenarnya disimpan di Drive C komputer kita. Memang menyusahkan terutama apabila kita hendak format komputer. Kadang-kadang kita tak perasan atau lupa akan file-file penting yang terdapat pada My Documents atau My Pictures. Akibatnya, hilanglah file-file penting tadi selepas proses format dibuat.

Satu keadaan lagi dimana Drive C kita kecil untuk menampung kesemua file yang kita suka sangat simpan pada desktop. Memang dah jadi kebiasaan kan semua orang. Kalau boleh semua benda nak diletak kat desktop…termasuklah saya.

TweakUI boleh membantu mengubah lokasi bagi folder-folder seperti My Documents, My Music, My Pictures, dan Desktop. Buka TweakUI dan pergi kepada My Computer > Special Folder. Di sini, kita boleh memilih folder mana yang akan ditetapkan. Klik pada “Change Location” dan letakkan folder tersebut pada drive selain dari C.

Dengan ini, dokumen akan tetap selamat walaupun setelah diformat dan juga akan mengurangkan penggunaan Drive C akibat dari sikap kita yang suka sangat meletakkan file-file pada desktop. Tips ni memang menarik untuk pengguna XP.

Mudah kan. Download Tweak UI disini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s