Archive for August, 2010

Masalah WinRAR dan Codecs

Posted: August 27, 2010 in Tips

Dalam dua tiga hari ini, dua masalah saya hadapi bersama komputer kawan-kawan. Memang rumitlah bagi saya yang tak berapa expert dalam bidang perkomputeran ni. Namun dengan usaha dan upaya yang ada, penyelesaian cuba dicari sendiri dan hasilnya amat memuaskan hati.

Masalah pertama ialah komputer seorang rakan telah diganggu penggunaan WinRAR. Bagi yang tak tahu, WinRAR ialah sejenis compressor yang boleh mengecilkan file kepada size yang lebih kecil. WinRAR ni amat penting dalam komputer utk tujuan compress apa jua jenis file. Saya sebenarnya tidak tahu apa puncanya, namun saya beranggapan bahawa sejenis file yang telah didownload dari Internet menyebabkan WinRAR pada komputer rakan saya tadi menjadi rosak. Semua icon pada computer menunjukkan lambang WinRAR kecuali My Computer dan Recycle Bin. Memang menyusahkan. Penyelesaiannya ialah saya Restore semula Windows menggunakan CD Windows 7 dan install semula software WinRAR. Hasilnya, komputer pulih seperti sediakala.

Masalah kedua ialah mengenai penggunaan Codecs. Codecs memang baik bila digunakan sebagai pembantu untuk membuka sesuatu file media seperti Video atau Audio File. Namun bagi yang tak tahu, Codecs sebenarnya boleh mengancam nyawa komputer kita apabila kita tidak pandai setting pada Codecs tersebut. Tips ni dikongsi oleh seorang rakan saya ketika saya mula-mula berjinak-jinak dengan komputer kira-kira 5 tahun yang lalu. Katanya, Codecs tidak boleh sembarangan utk di’install’ dan kalau nak install, ikut sahaja arahan pada installer tanpa mengubah sebarang setting. Ini kerana,ketika installation proses, Codecs telah mengesan setting yang terbaik untuk komputer kita. Jadi kita hanya perlu tekan Next sahaja. Komputer seorang rakan saya menjadi ‘Hang’ atau tergantung apabila membuka file FLV(file ni biasanya diperoleh dari Youtube) atau apa jua aplikasi membabitkan file FLV. Rupa-rupanya dia telah mengubah setting pada Codecs ketika installation proses. Jadi saya remove dahulu Codecs asal dan install semula Codecs tersebut iaitu jenis K-Lite Mega Codecs Pack version 4.70 tanpa mengubah sebarang setting dan hanya menekan butang Next sahaja. Hasilnya, file FLV dan boleh digunakan semula.

Penat menolong rakan-rakan tapi best sebab masalah selesai.

Kebiasaannya, saya suka membuat carian artikel di Wikipedia, HowStuffWorks atau Scribd bagi sebarang tugasan terutamanya berkaitan bidang pengajian saya. Kesemua tempat carian artikel tadi memang sangat membantu dan mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Wikipedia dan HowStuffWorks adalah free untuk digunakan kecuali di Scribd yang memerlukan anda sign-up account untuk menggunakannya.

Saya terjumpa satu lagi tempat carian artikel iaitu StumbleUpon untuk membuat carian tentang sebarang artikel yang diperlukan. Artikel-artikel di StumbleUpon disusun mengikut minat dan kegemaran kita. Tapi ianya sama seperti Scribd dimana kita perlu sign-up account dahulu atau dengan kata lain menjadi ahli StumbleUpon untuk menggunakannya.

Cara menggunakan StumbleUpon

Pilih topik apa yang anda minati. Saya memilih kesemua topik yang disediakan iaitu sebanyak 506 item, tapi anda letih la sedikit untuk tick kesemua 506 items tadi. Ini penting untuk saya mendapatkan kesemua artikel jika sesuatu bahan dicari. Jadi saya cadangkan anda tick kesemuanya.

Selepas itu StumbleUpon sudah tersedia untuk digunakan dengan menekan butang Stumble .

Anda boleh klik pada butang ‘I like this’ jika anda suka dengan artikel tersebut. Namun jika artikel yang dipaparkan adalah membosankan, anda boleh klik lagi pada butang ‘Stumble!’ untuk mendapatkan artikel seterusnya.

Alhamdulillah, StumbleUpon sebenarnya banyak membantu saya mencari artikel berkaitan pengajian saya.

Fungsi AutoPlay pada Windows 7 sebenarnya memudahkan tugas kita untuk membuka sesuatu devices lain contohnya thumb drive dan cd. Namun penggunaan AutoPlay inilah sebenarnya yang banyak membawa kepada mudahnya virus untuk menyusup masuk ke komputer tanpa kita sedari.

Blog sembangkomputer.com telah memudahkan kerja saya dalam mematikan fungsi Autoplay pada Windows 7 ni. Ikut langkah-langkah ini:

1. Pergi ke START dan taipkan ‘AutoPlay’ di dalam kotak carian. Klik pada ‘Change default settings for media or devices’

2. Kosongkan kotak ‘Use AutoPlay for all media and devices’. Tekan butang Save.

ITU SAHAJA…MUDAHNYA!

Install Software Mudah dengan FreeApps

Posted: August 19, 2010 in Tips

Letihnya bulan puasa ni.. Terpaksa hadkan masa untuk update blog IT saya ni. Tadi sempat juga jalan-jalan di blog sifu saya iaitu sembangkomputer.com kelolaan saudara MK. Terjumpa satu entry menarik iaitu cara install software dengan pantas melalui FreeApps.

Pada awalnya FreeApps ni adalah sama dengan Ninite namun apa yang ditawarkan oleh FreeApps ni adalah lebih baik dari Ninite. Sebenarnya inilah laman web yang memudahkan kita untuk install seberapa banyak software tanpa perlu menekan butang next. Dengan kata lainnya, kita boleh install software seperti Mozilla Firefox, CCleaner, Antivirus dan banyak lagi dalam satu masa dengan hanya satu klik sahaja.

Inilah sebenarnya laman web yang diperlukan oleh seseorag apabila proses mengformat komputer dilakukan. Anda sudah boleh lupakan untuk install software satu persatu. Dengan hanya menggunakan FreeApps ni, pergi saja ke FreeApps dan pilih seberapa banyak jenis software yang diingini dan klik pada Get Installer. Simpan file tadi dan jalankannya dengan syarat anda mempunyai sambungan Internet untuk proses installation. Selepas itu, anda boleh meneruskan aktiviti lain dengan meninggalkan komputer anda melakukan semua proses installation.

Memang senang!

Seorang kawan berhadapan dengan masalah ni tadi. Ini adalah kali kedua saya berhadapan dengan masalah Windows Acivation ni. Sebenarnya hampir sebulan yang lalu saya sibuk mencari ‘penawar’ bagi Windows Activation ni atau mesra dipanggil WAT. Alhamdulillah, dapat juga saya membuang gambar di atas yang keluar apabila kita Login ke Windows 7. Saya hanya gunakan perisian dari seorang hackers yang telah saya jumpa sebulan yang lalu. Inilah perisiannya—-> Remove WAT.

Kalau kali pertama anda jumpa gambar di atas apabila Login ke Windows 7, saya nasihatkan anda tekan ‘cancel’ dan restart semula Windows ke safe mode. Lepas tu barulah lancarkan perisian Remove WAT tadi. Saya dah cuba install perisian Remove WAT tu bukan pada safe mode, namun banyak masalah berlaku seperti screen menjadi hitam dan lain-lain lagi.

Terima kaseh.

Semalaman saya tak dapat tidur tadi. Memikirkan nasib laptop kesayangan ni. Apa tidaknya, semalaman tadi diserang oleh Bron-Spizaetus.

Apa yang terjadi kepada laptop saya semalam ialah apabila Login Windows, Folder My Documents akan terpapar secara automatik. Desktop hilang, jam dan kalendar hilang, system tray dan taskbar pun hilang. Tapi masih boleh main Internet dgn cara masuk ke My Computer melalui My Documents tadi, terus ke Program Files dan buka folder Mozilla Firefox.

Setelah saya berjumpa cik Google dan bertanya tentang Bron-Spizaetus ni, barulah saya tahu binatang apakah virus tu dikategorikan. Rupanya dia sejenis Brontok tapi namanya yang saintifik sikit. Mungkin versi Brontok baru kot. Kejahatan Bron-Spizaetus ni ialah ia akan Restarts system, Disables Registry Editor , Pauses system startup, Removes Folder Options item in Tools drop-down menu, Uses a Windows folder icon, Attempt to disable the command prompt dan Creates a scheduled task to execute itself on a scheduled basis. Kesemua kejehatan tadi dilakukan oleh Bron-Spizaetus ke atas laptop saya kecuali Restart System sahaja.

Pada masa yang sama, saya teringat kelmarin ada seorang kawan mengambil file dari laptop saya dan selepas saya chek laptop kemudiannya, ada satu file bernama DATA KAMAL menyusup masuk ke laptop saya. Saya secara tak sengaja tertekan file tersebut. Mungkin sebab itulah laptop saya jadi sedemikian rupa semalam. Sesuai la nama Brontok tu sebab kawan saya tu bernama Kamal. Jadi lepas ni jangan mudah-mudah bagi orang guna laptop tu, scan dulu pendrivenya.

Saya ni memang tak suka format laptop. Jangan harap la saya mudah-mudah je nak jahanamkan kemantapan sistem laptop kesayangan saya ni. Sebab utama kalau kita terlalu suka format komputer ialah sistem keupayaan dalaman komputer akan mudah lemah seperti harddisk,  RAM dan lain-lainnya. Orang sekarang ni kalau rosak je komputer mesti nak format. Itu tidak bagi saya! TIDAK sesekali…

Apa yang saya buat ialah dengan cuba buang virus tu. Seperti langkah pertama tadi, saya dah tahu nama virus tu melalui TuneUp Utilities iaitu melalui Startup Manager yang ada pada Tune Up Utilities tadi. Saya pun scan dulu komputer guna Antivirus sedia ada iaitu BitDefender, ada virus dijumpai namun laptop masih berkeadaan sedemikian. Cara kedua saya guna Malwarebytes’ Anti Malware dan Spybot-Search & Destroy, keputusannya juga sama iaitu virus dikesan tapi bukan Bron-Spizaetus. Cara yang ketiga ni baru lah betul. Oleh kerana Brontok ni adalah sejenis Worm, saya gunakan ubat terbaik dari ladang iaitu Worm Solution yang telah saya miliki hampir sebulan yang lalu. Memang mujarab ubat tu. Worm Solution mengesan keseluruhan file yang terhasil di bawah label Bron-Spizaetus tu. Nama-nama file tersebut memang pelik seperti mysexy.exe, lsass.exe, immp.exe dan macam-macam lagi.

Sekarang semuanya dah OK. Alhamdulillah, lega rasanya. Inilah cubaan di bulan Ramadhan ni.

Kalau nak Worm Solution ni, klik disini untuk download free! Setelah download, extraxt file guna WinRar dan buka folder bernama MLRT_Destroy WORM!!!. Gunakan aplikasi dalam file tu untuk menghapuskan Virus Worm.

Sekian.

Rupa-rupanya ada satu cara mudah untuk membuat carian sepantas mungkin. Biasanya kita akan masuk ke laman Google dahulu untuk search sesuatu. Namun cara ni amat cepat dan menjimatkan masa kerana kita boleh buat carian sambil membaca sesuatu di laman blog atau laman-laman lain. Jom sama-sama kita lihat:

Carian Mudah di Firefox:

Sambil anda membaca sesuatu contohnya pada laman blog atau apa sahaja, pilih sahaja pada perkataan tersebut,klik kanan, dan pilih “Search Google”. Firefox akan membawa anda ke hasil carian Google secara automatik. Keputusan carian akan dipaparkan pada Google sendiri.

Carian Mudah di Opera:

Dalam Opera, kita boleh pilih atau dwi-klik pada perkataan tersebut dan pilih Search. Opera akan membawa kita ke hasil carian Google secara automatik. Namun, carian dalam Opera tidak terhad kepada Google sahaja. Seperti yang anda dapat lihat pada pilihan yang dipaparkan, kita boleh buat carian untuk Yahoo! atau Wikipedia. Memang menarik.