Paparkan dua application XP serentak

Posted: July 23, 2010 in Tips Komputer

Susahnya kerja meng’edit’ dilakukan. Biasanya bila nak buat research kat web pasal assignment, kita akan buka Internet Explorer atau Mozilla Firefox dan Microsoft Word. Lepas tu, selalulah kita tekan Alt + Tab untuk bertukar-tukar antara Window. Ada cara yang membolehkan kita resize kedua-dua Windows supaya kedua-duanya dapat dipapar secara serentak. Jadi, mudah la kerja-kerja edit dibuat. Ini dapat dilakukan dengan:

  1. Dekat taskbar, klik pada application yang pertama. Kemudian tekan CTRL (jangan lepaskan) dan right-click pada application yang kedua.
  2. Pada context menu yang keluar, pilih Tile Horizontally atau Tile Vertically

Untuk view tiga atau lebih application serentak, sama je macam cara di atas – waktu tekan CTRL tu, jangan lepas dan pilih seberapa banyak application di taskbar, dan right-click pada application yang terakhir, lepas tu pilih Tile Horizontally atau Tile Vertically tadi.

Kerja meng’edit’ sekarang dah jadi senang. Tapi hanya di Windows XP sahaja, Windows 7 atau Vista masih dicari caranya.

Comments
  1. […] saya pernah tulis tentang cara nak paparkan dua application XP serentak. Sekarang saya dah jumpa cara nak paparkan dua application pada Windows 7 secara […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s