Melajukan Firefox

Posted: July 23, 2010 in Tips Internet

Bila buka internet guna Mozilla Firefox je,mesti lmbat nak loading satu-satu page atau website..tapi sekarang,dah lega sikit sebab dah tahu mcm mana nak lajukan loading page tu…atau dengan kata lain boleh mempercepatkan proses membuka sesatu website seperti yahoo.com atau google.com atau ape-ape je lah, berikut adalah prosesnya:

1. Buka firefox anda, dan taip kat address —-> about:config

2. Right click kat mana2 pastu select New -> Integer …… dan paste skrip berikut ———–> nglayout.initialpaint.delay ………….. pastu set 0

3. tengok config tu dan scroll down sampai jumpa skrip berikut, nak mudah copy & paste kat filter

network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests

4. double click kat situ utk tukar false tu kepada true, contohnya –

network.http.pipelining – true
network.http.proxy.pipelining – true
network.http.pipelining.maxrequests – 30 (sekali request 30 dpt, tp aku buat 1000)

1000 agak laju sangat.hehe.. dah selesai pon.. cuba la kalau xpercaya..

restart firefox (tutup dan buka semula)

Anda test la, tengok ada perbezaan atau tidak, sepatutnya lebih pantas dari biasa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s