Masuk Windows XP tanpa Logon screen

Posted: July 23, 2010 in Tips Komputer

Dulu memang serabut je, bila nak Logon PC atau laptop, mesti kena masukkan password dulu atau tekan ENTER seperti gambar diatas. Menyeksakan sungguh. Sekarang caranya dan jadi senang dah mudah serta praktikal.

Ketika  masuk ke dalam Windows, kita dikehendaki untuk memasukkan user name dan password. Jika hanya menggunakan satu akaun sahaja pada Windows, proses ini ternyata melecehkan. Ikuti langkah di bawah untuk log-in ke dalam Windows secara automatik.

  1. Buka Run dan taip “control userpasswords2″

  1. Pada paparan User Accounts, kosongkan kotak “User must enter user name and password to use this computer”

  1. Pada paparan “Automatically Log On”, masukkan user name dan password yang kehendaki.

*Sebelum dibuat langkah di atas, pastikan dulu semua perkara penting di DESKTOP disimpan di drive lain terlebih dahulu, contohnya disimpan pada drive D. Ini untuk mengelakkan kehilangan file selepas langkah di atas dibuat, seperti yang terjadi pada komputer saya. Namun bukan semua komputer atau windows XP dapat melakukan proses ni, ada sesetengahnya tak boleh nak masuk kotak User Accounts…Entah la.

Apapun, SELAMAT MENCUBA!

Comments
  1. Putra says:

    Mohon bantuan untuk memasuki Window 7 Ultimate 32 bit tanpa password admin.
    Permasalah : Komputer kat office dikongsi ramai2.. tapi seorang staf kat cini dah pasang password konon nak jadi x bagi virus masuk.. masalah timbul bila dia x ada kat office..cam na nak login masuk komputer tersebut. Boleh tunjuk cara.. kita x mau nak gaduh2 pasal hal remeh temeh nie.. jadi nak tau cara hack win 7 nie.

  2. seepot says:

    mslh ni agak rumit tp ada penyelesaiannya…nanti sy tlis entry baru pada blog nanti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s